Jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś przepisu na rosół z kości, twój nowy bulion zagości na stałe na twoim stole. Zobaczysz, jak łatwy, pyszny i wszechstronny jest ten domowy bulion z kości, zastanawiasz się, jak kiedykolwiek płaciłeś za te kartony słonej wody z supermarketu.

Domowy bulion z kości służy nie tylko jako bogata baza do zup i odrobina smaku warzywnych zup, ale także dostarcza białko, które nie jest tak powszechne w standardowej polskiej diecie – kolagen.

Kolagen to białko w twoim ciele, które utrzymuje wszystko razem. Wspiera silną skórę, włosy i paznokcie oraz cuda trawienia. Kolagen zawiera także , aminokwas, który pomaga ci zasnąć.

Wypróbuj nasz prosty przepis na bulion kostny i czerp korzyści.

Co brzmi lepiej niż dobra książka, puszysty koc i ciepły kubek rosołu przed snem?

Składniki:

  • 2 łyżki masła lub ghee
  • 3 średnie marchewki, obrane i pokrojone w szorstkie kawałki
  • 3 łodygi selera, obrane i pokrojone w szorstkie kawałki
  • 2 kg różnych kości ze szpikiem wołowym (
  • 1 świeży bukiet garni (do wyboru świeże oregano, rozmaryn, tymianek, szałwia itp.)
  • 1 do 2 łyżek octu jabłkowego
  • 1 filiżanka protein kolagenu na litr bulionu (opcjonalnie)
  • Himalajska różowa sól do smaku

Instrukcja przygotowania:

W dużym garnku delikatnie podsmaż marchewkę i seler przez kilka minut, aż będą zarumienione.


Dodaj kości wołowe i bukiet garni i zalej wodą. Dodaj ocet jabłkowy do wody, ponieważ pomaga wyciągnąć składniki odżywcze z kości.


Gotować na wolnym ogniu (nie gotować) przez 8–14 godzin. Możesz to zrobić w wolnowaru, jeśli wolisz.


Gdy bulion osiągnie pożądany kolor i smak, usuń kości i odcedź warzywa.
Dodaj odpowiednią ilość kolagenu (jeśli jest stosowany) do ilości bulionu i mieszaj aż do rozpuszczenia.

Opcjonalnie: Dodaj sól do smaku w tym momencie, a następnie przechowuj w słoikach do przyszłego użytku.

Wskazówka: możesz zrobić pęczek do zamrożenia, aby był gotowy, kiedy będziesz, i możesz wlać kilka uncji bulionu do tacy na kostki lodu, aby cienkie sosy lub ożywić warzywa. Teraz, gdy wiesz, jak zrobić bulion kostny, wykorzystasz go we wszystkim.

wlać kilka uncji bulionu
Pyszny rosół z kości wołowych